Halegészségügy


A vízi életteret és halainkat kizárólag a biogazdálkodásban is elfogadott homeopátiás szerekkel is kezeljük.

A halegészségügyben igen korlátozott volt eddig azoknak a gyógykezelési lehetőségeknek a száma, amelyeket sikerrel lehet alkalmazni a halállományok kezelésében. Ennek a problémának a megoldására a gazdaságban kutató munka kezdődött el, amikor új és eredményes gyógyítási lehetőségek után kezdtünk vizsgálódni. Állatorvosunk ember és állatgyógyászati tanulmányai és tapasztalatai során, - amelyeket a homeopátiával szerzett -, irányították a figyelmemet a tavi élettérnek ezzel a módszerrel való kezelésének a lehetősége felé. Ezt a több éves munkát siker koronázta, mivel sikerült létrehozni egy olyan homeopátiás gyógyszer csomag sorozatot, amelyekkel eredményesen és sok járulékos előnnyel kezelhetők a leggyakoribb hal betegségek. Halállományokat érintő gyógykezeléseink során kizárólagosan a homeopátiás kezelési módot alkalmazzuk. Ezt a sokak által vitatott és „érthetetlen” gyógymódot a több száz hektáros halastavakban is sikerrel alkalmazzuk.

A homeopátiás kezelési módszer halállományokon való alkalmazásának előnyei:

· Nincsen élelmezés egészségügyi várakozási idejük

· Szabályszerű alkalmazás mellett nincsenek mellékhatásai

· Alkalmazásuk könnyű, költségkímélő, természetbarát

· Azokban az esetekben, amikor a hagyományos szerek terápiás sávja kicsi, mellékhatások fellépésének a veszélye nagy

· Amikor az addig eredményesen alkalmazott szerről kiderül, hogy ártalmas, esetleg betiltották / pl.malachitzöld

· Olyan megbetegedések is kezelhetők, amelyeknek nincsen hagyományos gyógyszerük

· Biotermelés esetén az ellenőrző szervezetek által is támogatott az alkalmazásuk

· Horgásztavak hal állományainál is előnyös, mivel megbetegedés esetén nem szükséges tilalmi idővel megszakítani a horgász időszakot

Jelenleg rendelkezésre álló homeopátiás gyógyszercsomagok halállományok kezelésére:

· I. számú gyógyszercsomag. Valamennyi halállomány esetén a halakat ért stressz-hatások következményeinek megelőzésére, kivédésére.

Ezek a stressz-hatások a következők: mechanikai sérülések, zúzódás, nyálkahiányt okozó beavatkozások, relatív oxigénhiány, vízkémiai problémák, túlzott halsűrűség, mérgezések, szélsőséges időjárási változások, túlhűlés, szállítás, madár okozta háborgatás, stb.

· II. számú gyógyszercsomag. Pontyok fekélykórjának / Erythrodermatitis / megelőzésére és gyógykezelésére.

· III. számú gyógyszercsomag. Halak egysejtű parazitái / kopoltyún és bőrön élősködő egysejtűek: Darakór, Chilodonellózis, Trichodinellózis (Ciliaták) /okozta fertőzések megelőzésére és kezelésére (kivéve a Costiozist, melynek kezelésére a IV. számú csomag tartalma alkalmas).

· IV. számú gyógyszercsomag. Halak fátyolbetegségének / Costiózis (Costia necatrix, Flagellata) / megelőzésére és gyógykezelésére.

· V. számú gyógyszercsomag. Valamennyi halállomány esetén, a halakat a szállításuk /kádban szállítási fürdetésre/ során ért stressz hatások következményeinek a megelőzésére és kivédésére

Ezek a stressz hatások a következők: mechanikai sérülések, zúzódás, nyálkahiányt okozó beavatkozások, túlzott halsűrűség, relatív oxigénhiány, szállításkor fellépő háborgatás, stb.

· VI. számú gyógyszercsomag. Halak paraziták okozta fertőzéseinek (férgesség, haltetvesség, piócásság, stb.) megelőzésére és kezelésére.

Valamennyi halállomány esetén a külső és belső soksejtű élősködők okozta károsodások következményeinek a megelőzésére, kivédésére. A készítmény főleg a vérrel vagy szövetnedvekkel táplálkozó parazitákra van hatással, de biostimulációs és méregtelenítő hatása miatt a halállományok más, toxikációra visszavezethető kórjaira is előnyösen hat.

· VII. számú gyógyszercsomag. A pontyállományok ammónia okozta kopoltyúnecrózisának a kezelésére.

· VIII. számú gyógyszercsomag. Valamennyi halfaj abszolút és relatív oxigénhiányának és az abból következő szövődmények kezelésére illetve a károk mérséklésére. Stresszoldó, biostimulációs, idegrendszeri szabályozó hatású homeopátiás készítmény.

A halak és a vízrendszer kezelése homeopátiás gyógyszerekkel:

A kezelési útmutatóban csomagonként előírt homeopátiás szer mennyiségeket a tó vizéből vett 1-1,5 l mintában rázó hígítással feloldjuk, majd a kezelendő halállomány tároló vizének a felületére kilocsoljuk. /A kezelés további részleteiről a homeopátiás gyógyszercsomag kezelési utasításában lehet olvasni./

A kezelések során az alábbi tényezőket fontos figyelembe venni és betartani:

· Vannak olyan stressz tényezők/ pl. újbóli áthelyezés, törődés, erős madár háborgatás, vízkémiai probléma, oxigén hiány, stb./ , amelyek ha a kezelést követő időszakban újból fellépnek az a kezelés eredményét kedvezőtlenül befolyásolja, esetleg meg is hiusíthatja. /Ezek részletesen ki vannak fejtve a gyógyszercsomagok kezelési útmutatóiban./

· A terápiás eredmények erősen hőfok függőek. Mivel a vízi élőlényekre van hatással, így azok életfolyamatainak a sebessége határozza meg a gyógyulásig eltelt időt.

· Az előírt adagok és a kezelési mód betartása feltétlenül szükséges! /Különösen el kell kerülni az előírtnál gyakoribb kezeléseket.

· Telelőket csak úgy kezeljünk, hogy a kezelés időszaka alatt, majd az azt követő fél óra alatt a telelő ki- és beeresztője le legyen zárva! /Túl stimuláció elkerülése/

Eredményesség:

A módszer alkalmazásával elért eredményekről álljon itt - a Hortobágyi Halgazdaság Rt. hal állományainak állatorvosi ellátásánál tapasztaltakról - egy összegzés. A halegészségügyi helyzet hasonló mértékű halállomány felnevelése mellett javult, a gyógyszer költség a 3%-ára csökkent / a halgazdaságokban felhasznált átlaghoz képest /. A gazdaság teljes területe 2004. augusztus 01-től biotermelésben átállt és a növényevő állományok és ragadozók ökológiai minősítést nyertek, melyben a homeopátiás kezelési módnak jelentős szerepe van. Semmiféle hagyományos szert, antibiotikumot stb. nem használ fel a gazdaság és teszi, teheti ezt azért, mert homeopátiás prevenciós és szükség esetén terápiás rendszerrel – a fentiekben leírt homeopátiás gyógyszerek felhasználása mellett - felügyeljük az állomány egészségi állapotát.

A halgazdaságban állatorvosi felügyelet mellett működő állategészségügyi és vízminőség ellenőrző laboratórium van, mely a minőségbiztosítási rendszer fontos elemeként a hal-és vízminőség, illetve a fito-és zooplankton folyamatos figyelését biztosítja.

Elérhetőség:

Dr. Molnár Gábor Miklós

országos működési engedéllyel rendelkező,

homeopátiás specialista, halegészségügyi szakértő

Hortobágyi Halgazdaság Zrt.

4071 Hortobágy-Halastó

Tel.: +36 (52) 369-110

Fax: +36 (52) 369-134