Haltermelés

Hortobágyon 1916 óta foglalkoznak tógazdasági haltenyésztéssel. Az akkor létrehozott 1500 ha vízfelület napjainkra 3000 ha-ra bővült.

6 tóegységben folyik a haltermelés, mindegyik egységhez burkolt úton megközelíthető teleltető-rendszer tartozik. Valamennyi halkorosztályt magunk állítjuk elő, 3 saját tenyésztésű, államilag elismert pontytájfajtával rendelkezünk.

A tavakban megtermelt természetes táplálék hatékony hasznosítására polikultúrában állítjuk elő a pontyot, fehér busát, amurt, harcsát, süllőt, csukát, compót, kárászt és egyéb vadhal fajokat.

A tavak víztöltése Európa egyik legtisztább nagy folyójából a Felső Tiszából történik, a Keleti- és a Nyugati-főcsatornán keresztül. Valamennyi halastavunk a Hortobágyi Nemzeti Park védett területéhez tartozik.

A tavak tápanyag-ellátását extenzív állattartó telepekről származó almos szerves trágyával biztosítjuk. Takarmányozásra elsősorban abrakféléket - kukoricát, búzát, tritikálét, árpát használunk. A takarmány és a természetes hozam aránya általában 40:60% körül alakul.

Ponty tájfajták
Így termeljük a halat