A hortobágyi halastavakhoz kötődő európai jelentőségű madárvilág fenntartóiként, valamint a Hortobágy halászati hagyományainak őrzőiként felelősséggel tartozunk természeti értékeink, és kultúrtörténeti emlékeink bemutatásáért. Fontos célunk, hogy értékeinket megismertessük mind a hazai, mind a külföldi közönséggel, kivegyük részünket a fiatalok nevelésében. Hisszük, hogy a természet szeretete csak a természettel együtt élő emberek munkájának megismerésével, és elfogadásával lehet teljes. Ökoturisztikai kínálatunkat ezen alapelv mentén alakítottuk ki és fejlesztjük.

A Hortobágyi Halgazdaság több mint száz éve termel halat a Hortobágyon! A közel 3000 hektárnyi halastó területtel Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű halastó rendszerét működtetjük. A halastavak természetvédelmi jelentősége kiemelkedő, ezért a teljes terület országos szintű természetvédelmi oltalom alatt áll, része a Világörökségnek.

A Halgazdaság egyedi, természetvédelmi szempontokon alapuló technológiával teljes területén biohalat nevel. A természeti erőforrás megújító gazdálkodás biztosítja a halastavakhoz kötődő természeti értékek fenntartását. A hortobágyi halászati kultúra szép példája a gazdálkodás és természetvédelem összekapcsoltságának.

A halastavak természeti értékei közül kiemelkedik a madárvilág, amely európai jelentőségű. Az itt megfigyelt madárfajok száma meghaladja a 300-at. A tavainkon található Európa legjelentősebb kanalasgém telepe, de számos ritkaság is csak ezeken a tavakon látható nagyobb egyedszámban. Igazi látványosság a tavaszi és az őszi madárvonulás. Az akár százezres létszámú daru húzás megfigyelése páratlan élmény.

 

Szálláshely - Öregtavi Vendégház
Halászbárka Látogatóközpont

Egyéni látogatás a halastavaknál

A tavak között sétálva a látogatók megismerkedhetnek a tavak élővilágával. A természetjáró séta minden alkalommal tartogat valami érdekességet, egyedit, hiszen a tavak növény- és állatvilága évszakonként más és más arcát mutatja. Az ide látogatók láthatják a halászok mindennapos; hol kellemesebb, hol fáradtságos, de mindig szép munkáját.

Látogatható területek:

Árkus tóegység, Gyökérkút-tóegység, Ivadéknevelő-tóegység, Elep-tóegység, Balmazújváros-tóegység, Folyás-tóegység 

A Halgazdaság halastavait napi, vagy éves belépőjeggyel lehet látogatni.

Az Általános Látogatási Szabályzatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvashatja. (http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/oldal/latogatasi-szabalyzat )

 

Belépőjegy váltható:

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Látogató Központ – Hortobágy Petőfi tér 13.

Tourinform iroda – Hortobágy Petőfi tér 5-7.

 

Látogatás szabályai:

1. A belépő kártya a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastó-területekre jogosít belépésre.

2. A halastavak területére csak gyalogosan, vagy kerékpárral lehet belépni. Kijelölt parkoló nincs. A gépjárművekkel úgy kell leállni, hogy az ne zavarja a Társaság dolgozóinak közlekedését, ne ütközzön a KRESZ szabályaival.

3. A halastavak területén csak a kijelölt utakon szabad közlekedni. Amennyiben külön jelölés nincs, úgy közlekedni csak a burkolt, vagy burkolatlan utakon szabad. A halastavakba, vagy a befagyott tavak jegére lépni tilos!

4. A területen tartózkodni napkeltétől napnyugtáig szabad.

5. A halastavak területén található műtárgyakhoz nyúlni tilos, az építményeket, eszközöket, tóberendezési tárgyakat használni nem szabad.

6. A területen található fa magasleseket a látogatók saját felelősségükre használhatják.

7. Tilos az élővilág bármilyen bolygatása, zavarása. Ide tartozik a növények gyűjtése, vagy a nádas kitaposása is.

8.  A természeti értékek védelme mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a környezet védelmére is. Tilos a szemetelés, illetve a víz, vagy vízpart bármilyen szennyezése.

9.  A területen a kempingezés, sátorverés és tűzgyújtás egész évben tilos!

10. A tavak környékén aktuális korlátozások is érvényben lehetnek. Kérjük, a kirándulás előtt ezekről, valamint a kiemelt látványosságokról a vásárlás helyén elhelyezett hirdető táblán tájékozódjon, illetve kérje munkatársaink segítségét!

11. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. őrei, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrei jogosultak a belépőjegyek érvényességének ellenőrzésére. A látogatásra vonatkozó szabályok megszegése esetén a kártya azonnali bevonásra kerül.

12. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. a kezelésében lévő területeken esetlegesen bekövetkezett balesetekért és károkért felelősséget nem vállal.

13. A fent írtaktól eltérő látogatásra is van lehetőség. Az ilyen igényt előre kell egyeztetni a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-vel. Külön megállapodás tárgyát képezi az üzleti célú fotózás, filmezés, valamint a szervezett keretek között folytatott madarászás, vezetővel történő szervezett túra.

14. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. területén végzett bármilyen kutatási tevékenység csak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. írásos hozzájárulásával történhet.

 

A halastavak teljes területe természetvédelmi oltalom alatt áll. A látogatás során kérjük a természetjárás íratlan szabályainak megtartását is!