KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0028

Polgár I. és III. halastavak természetvédelmi célú vizes élőhely rehabilitációja


Kedvezményezett neve: Hortobágyi Halgazdaság Zrt.

Projekt címe: Polgár I. és III. halastavak természetvédelmi célú vizes élőhely rehabilitációja

Projekt azonosítószáma: MAHOP-2.5.1-2017-2017-00040

Támogatás összege: 274 521 593 forint

Támogatás intenzitása: előkészítés 85%, megvalósítás 100%

A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. pályázati forrás bevonásával a vagyonkezelésében lévő Folyás-tóegység részét képező Polgár-halastavak teljes rehabilitációját valósította meg. A projekt keretén belül halászattal nem hasznosítandó vizes élőhelyet alakított ki Társaságunk a Polgár I. és III. halastavak, valamint a telelők és a kapcsolódó vízi létesítmények területén. 2012-ben már megvalósult a terület déli részének természetvédelmi célú rehabilitációja (Polgár II., IV., V., VI. halastavak).

A pályázat elsődleges célja a Polgári halastavakat érintő átfogó élőhely-rehabilitációs fejlesztés második és egyben utolsó ütemének megvalósítása. 

Jelen pályázat megvalósításával a teljes Polgári tóegység területén kizárólag természetvédelmi célokat szolgáló, ökológiai módszerekkel kezelhető, önfenntartó háborítatlan élőhely keletkezett több, mint 300 ha területen. Az újonnan kialakított természetes élőhelyek háborítatlansága odavonzza a szomszédos termelő tavakról a halfogyasztással jelentős árbevételkiesést okozó, sok esetben védett madárfajokat, így a termelő tavak tehermentesíthetőek.

A projekt elsődleges célja az élőhely-rehabilitáció, de mindenképpen megemlítendőek a másodlagos, társadalmi, turisztikai és gazdasági eredmények. A természetközeli és ökoturizmus fellendülése közvetlen hatással van a térség gazdaságára a vállalkozások fejlődésére is. A Polgári halastavak a rehabilitációt követően a tudomány és a kutatás céljait is megfelelően tudják szolgálni. A projekt segít kialakítani a társadalomban a környezettudatos szemléletet, a természetvédelem fontosságát. Az elsődleges és közvetlen célcsoport jelen esetben a vizes élőhelyhez kötődő élővilág, az itt élő, és jövőben megtelepedő komplex ökoszisztéma.