Védőgázas csomagolású termékek

Az élelmiszerek eltarthatóságának egyik leghatékonyabb módszere a védőgázas csomagolás, egyszersmind a lehető legtermészetesebb eszköz. Egyre nagyobb tért hódít nálunk is az élelmiszerek csomagolása során, ezért döntött úgy a Halgazdaság Zrt., hogy termékeit ezen csomagolási módban is piacra viszi.


Az élelmiszerek eltarthatóságának egyik leghatékonyabb módszere a védőgázas csomagolás, egyszersmind a lehető legtermészetesebb eszköz. Egyre nagyobb tért hódít nálunk is az élelmiszerek csomagolása során, ezért döntött úgy a Halgazdaság Zrt., hogy termékeit ezen csomagolási módban is piacra viszi. E módszer azért jobb a vákuumos megoldásnál, mert az élelmiszernek mechanikai védelmet nyújt, könnyebben kezelhető, és mivel a borítás nem tapad rá a termékre, az általában átlátszó csomagolásban esztétikusabb látványként is szolgál. Alapvető termékeinket (elsősorban halszeleteket és filéket) csomagoljuk a védőgázas csomagolás technológiájával, melynek alapja az egyedi keverésű gáz alkalmazása. Hogy milyen a levegő két legfontosabb alkotóeleme, az oxigén és a nitrogén aránya, illetve az itt – baktérium- és gombaölő képessége miatt is – fontos szerepet játszó szén-dioxid határozza meg, hogy milyen fajta élelmiszer (zöldség, hús-, tej-, félkész termék, bor, olaj vagy más) kerül a csomagba. A csomagolásban levő gáz gondot nem okozhat, mivel úgynevezett levegőgázokról van szó, amelyek csak annyiban különböznek a csomagoláson kívüli levegőtől, hogy más az arányuk. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. csomagolástechnológiájában egy olyan gázt használ, mely 1 % alatti oxigéntartalom mellett közel 30% széndioxidot, és 70% nitrogént tartalmaz. A védőgáz önmagában nem csodaszer. Ha hűtéssel együtt tartósít, akkor a hűtőláncot megszakítani ebben az esetben sem szabad, különben az eltarthatóság csökken, mint ahogy a felnyitástól kezdve, mivel elvész belőle a védőgáz, már úgy viselkedik a termék, mint az összes többi élelem. A védőgáz legnagyobb előnye, hogy az eltarthatóság növelése érdekében nem vesz el a termékből, és nem ad hozzá semmiféle más anyagot. Nem kell bele tartósítószer, sem E-származék, sem egyéb adalékanyag, mégis a frissesség érzetét kelti több nap után is. A tartósítás fontos eleme a nitrogén, lévén inert gáz, így alkalmas arra, hogy kiszorítsa a levegőt a környezetéből. Ennek köszönhetően a nitrogénes csomagolásban tárolt termékekben nem él meg se rágcsáló, se más élőlény, amely veszélyeztethetné az árut.

A védőgázas csomagolású termékekkel a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. célja az, hogy a halpulttal és akváriummal nem rendelkező kereskedelmi egységben, egy hűtőszekrény üzemeltetése mellett friss, előhűtött termékekhez juthasson hozzá a vásárló. Jelenleg a nagyobb Spar áruházakban van lehetőség hozzájutni védőgázas csomagolású termékeinkhez.

 A csomagolási mód garantálja a hal frissességének és húsminőségének megmaradását, ezért a Hortobágyi Hal® kitűnő és egyedülálló minőségére garancia a Debreceni Kardiológiai Intézet ajánlása.