A halegészségügyben igen  korlátozott volt eddig azoknak a gyógykezelési lehetőségeknek a száma, amelyeket sikerrel lehet alkalmazni a halállományok kezelésében. Ennek a problémának a megoldására a gazdaságban kutató munka kezdődött el, amikor új és eredményes gyógyítási lehetőségek után kezdtünk vizsgálódni. Állatorvosunk ember és állatgyógyászati tanulmányai és tapasztalatai során, - amelyeket a homeopátiával szerzett -, irányították a figyelmemet a tavi élettérnek ezzel a módszerrel való kezelésének a lehetősége felé. Ezt a több éves munkát siker koronázta, mivel sikerült létrehozni egy olyan homeopátiás gyógyszer csomag sorozatot, amelyekkel eredményesen és sok járulékos előnnyel kezelhetők a leggyakoribb hal betegségek. Halállományokat érintő gyógykezeléseink során kizárólagosan a homeopátiás kezelési módot alkalmazzuk. Ezt a sokak által vitatott és „érthetetlen” gyógymódot a több száz hektáros halastavakban is sikerrel alkalmazzuk.

 

A homeopátiás kezelési módszer halállományokon való alkalmazásának előnyei:

 • Nincsen élelmezés egészségügyi várakozási idejük
 • Szabályszerű alkalmazás mellett nincsenek mellékhatásai
 • Alkalmazásuk könnyű, költségkímélő, természetbarát
 • Azokban az esetekben, amikor a hagyományos szerek terápiás sávja kicsi, mellékhatások fellépésének a veszélye nagy
 • Amikor az addig eredményesen alkalmazott szerről kiderül, hogy ártalmas, esetleg betiltották / pl.malachitzöld
 • Olyan megbetegedések is kezelhetők, amelyeknek nincsen hagyományos gyógyszerük
 • Biotermelés esetén az ellenőrző szervezetek által is támogatott az alkalmazásuk
 • Horgásztavak hal állományainál is előnyös, mivel megbetegedés esetén nem szükséges tilalmi idővel megszakítani a horgász időszakot

Jelenleg rendelkezésre álló homeopátiás gyógyszercsomagok halállományok kezelésére:

 • I. számú gyógyszercsomag. Valamennyi halállomány esetén a halakat ért stressz-hatások következményeinek megelőzésére, kivédésére.
  Ezek a stressz-hatások a következők: mechanikai sérülések, zúzódás, nyálkahiányt okozó beavatkozások, relatív oxigénhiány, vízkémiai problémák, túlzott halsűrűség, mérgezések, szélsőséges időjárási változások, túlhűlés, szállítás, madár okozta háborgatás, stb.
 • II. számú gyógyszercsomag. Pontyok fekélykórjának / Erythrodermatitis / megelőzésére és gyógykezelésére.
 • III. számú gyógyszercsomag. Halak egysejtű parazitái / kopoltyún és bőrön élősködő egysejtűek: Darakór, Chilodonellózis, Trichodinellózis (Ciliaták) /okozta fertőzések megelőzésére és kezelésére (kivéve a Costiozist, melynek kezelésére a IV. számú csomag tartalma alkalmas).
 • IV. számú gyógyszercsomag. Halak fátyolbetegségének / Costiózis (Costia necatrix, Flagellata) / megelőzésére és gyógykezelésére.
 • V. számú gyógyszercsomag. Valamennyi halállomány esetén, a halakat a szállításuk /kádban szállítási fürdetésre/ során ért stressz hatások következményeinek a megelőzésére és kivédésére
 • Ezek a stressz hatások a következők: mechanikai sérülések, zúzódás, nyálkahiányt okozó beavatkozások, túlzott halsűrűség, relatív oxigénhiány, szállításkor fellépő háborgatás, stb.
 • VI. számú gyógyszercsomag. Halak paraziták okozta fertőzéseinek (férgesség, haltetvesség, piócásság, stb.) megelőzésére és kezelésére.
  Valamennyi halállomány esetén a külső és belső soksejtű élősködők okozta károsodások következményeinek a megelőzésére, kivédésére. A készítmény főleg a vérrel vagy szövetnedvekkel táplálkozó parazitákra van hatással, de biostimulációs és méregtelenítő hatása miatt a halállományok más, toxikációra visszavezethető kórjaira is előnyösen hat.
 • VII. számú gyógyszercsomag. A pontyállományok ammónia okozta kopoltyúnecrózisának a kezelésére.
 • VIII. számú gyógyszercsomag. Valamennyi halfaj abszolút és relatív oxigénhiányának és az abból következő szövődmények kezelésére illetve a károk mérséklésére. Stresszoldó, biostimulációs, idegrendszeri szabályozó hatású homeopátiás készítmény.

A halak és a vízrendszer kezelése homeopátiás gyógyszerekkel:

A kezelési útmutatóban csomagonként előírt homeopátiás szer mennyiségeket a tó vizéből vett 1-1,5 l mintában rázó hígítással feloldjuk, majd a kezelendő halállomány tároló vizének a felületére kilocsoljuk. /A kezelés további részleteiről a homeopátiás gyógyszercsomag kezelési utasításában lehet olvasni./

A kezelések során az alábbi tényezőket fontos figyelembe venni és betartani:

 • Vannak olyan stressz tényezők/ pl. újbóli áthelyezés, törődés, erős madár háborgatás, vízkémiai probléma, oxigén hiány, stb./ , amelyek ha a kezelést követő időszakban újból fellépnek az a kezelés eredményét kedvezőtlenül befolyásolja, esetleg meg is hiusíthatja. /Ezek részletesen ki vannak fejtve a gyógyszercsomagok kezelési útmutatóiban./
 • A terápiás eredmények erősen hőfok függőek. Mivel a vízi élőlényekre van hatással, így azok életfolyamatainak a sebessége határozza meg a gyógyulásig eltelt időt.
 • Az előírt adagok és a kezelési mód betartása feltétlenül szükséges! /Különösen el kell kerülni az előírtnál gyakoribb kezeléseket.
 • Telelőket csak úgy kezeljünk, hogy a kezelés időszaka alatt, majd az azt követő fél óra alatt a telelő ki- és beeresztője le legyen zárva! /Túl stimuláció elkerülése/

Eredményesség:

A módszer alkalmazásával elért eredményekről álljon itt - a Hortobágyi Halgazdaság Rt. hal állományainak állatorvosi ellátásánál tapasztaltakról - egy összegzés. A halegészségügyi helyzet hasonló mértékű halállomány felnevelése mellett javult, a gyógyszer költség a 3%-ára csökkent / a halgazdaságokban felhasznált átlaghoz képest /. A gazdaság teljes területe 2004. augusztus 01-től biotermelésben átállt és a növényevő állományok és ragadozók ökológiai minősítést nyertek, melyben a homeopátiás kezelési módnak jelentős szerepe van. Semmiféle hagyományos szert, antibiotikumot stb. nem használ fel a gazdaság és teszi, teheti ezt azért, mert homeopátiás prevenciós és szükség esetén terápiás rendszerrel – a fentiekben leírt homeopátiás gyógyszerek felhasználása mellett - felügyeljük az állomány egészségi állapotát.

 

Elérhetőség:

Dr. Molnár Gábor Miklós

országos működési engedéllyel rendelkező,

homeopátiás specialista, halegészségügyi szakértő

Hortobágyi Halgazdaság Rt.

4071 Hortobágy-Halastó

Tel.: +36 (52) 369-110

Fax: +36 (52) 369-134

Web: www.homeovet.hu 

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.